Olej z czarnuszki – leczniczy nektar bogów

Czarnuszka siewna przeżywa swój wielki comeback na arenie naturalnych środków leczniczych. Znana od czasów starożytnych, wróciła do łask i cieszy się coraz większą popularnością. Jej właściwości zdrowotne są legendarne, a współczesne badania naukowe zdają się w pełni to potwierdzać, znajdując nawet kolejne możliwości jej zastosowania.

Czarny kminek czy sezam, jak również bywa nazywana czarnuszka, jest zwykłą byliną rosnąca dzisiaj praktycznie wszędzie, a pochodząca z rejonów Iraku i Turcji. Olej z czarnuszki produkowano już w starożytnym Egipcie, gdzie nazywany był złotem faraonów, a wzmianki o czarnuszce odnotowane są nawet w Biblii. Co sprawia, że ta roślina jest tak wyjątkowa?

Nasiona czarnuszki – skład

Z pewnością czyni to jej skład, bowiem czarnuszka posiada ponad sto aktywnych substancji leczniczych. Najważniejsze z nich to

  • oleje i tłuszcze roślinne, takie jak Omega 3 i Omega 6 oraz węglowodany, flawonoidy, fosfolipidy, fitosterole,
  • sterole, które działają przeciwobrzękowo,
  • saponiny – m.in. malantyna, która działa przeciwbólowo,
  • aminokwasy – w tym walina, fenyloalanina, tryptofan, leucyna,izoleucyna, lizyna, treonina, metionina,
  • nigellon (polimer tymochinonu ) działający przeciwskurczowo.

Dodatkowo czarnuszka jest niezwykłym bogactwem:

  • witamin A,E,F,B1,B3,B6,
  • biotyny,
  • minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez, sód, potas,selen i cynk.

Czarnuszka – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze czarnuszki mają olbrzymie spektrum zastosowania. Jej składniki oddziałują pozytywnie praktycznie na każdy układ organizmu człowieka, od systemu odpornościowego poprzez oddechowy, trawienny, krwionośny, nerwowy po stawowo – mięśniowy i kostny.

Czarnuszka jest niezwykle silnym antyoksydantem, ma duże właściwości:

  • anyzapalne – z powodzeniem można ją stosować do przemywanie ran, czyraków, owrzodzeń itp.,
  • antygrzybiczne -jest doskonała w walce z kandydozą,
  • antybakteryjne i przeciwpasożytnicze – świetnie radzi sobie z pasożytami takimi jak przywry, owsiki czy włośnie kręte, tasiemcami i blastocystozą. Działa również antywirusowo.

Jest wskazana dla alergików i astmatyków ponieważ działa rozkurczowo i odczuwalnie zmniejsza świszczenie.

Spożywanie oleju z czarnuszki powoduje wzrost stężenia hemoglobiny i erytrocytów, co pomaga przy zwalczaniu anemii.

Działa oczyszczająco na nerki i wątrobę. Regeneruje trzustkę i reguluje poziom cukru we krwi. Ma zbawienny wpływ na żołądek – przeciwdziała powstawaniu wrzodów.

Ma łagodzący wpływ na choroby reumatologiczne, a właściwości antyutleniające oraz bogactwo kwasów tłuszczowych ma znaczny wpływ na gęstość kości, zapewniając ochronę przed osteoporozą.

Obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza stężenia szczawianów w moczu – przeciwdziałając kamicy nerkowej.

Działa uspokajająco i antydepresyjne. Znacznie wzmaga odporność organizmu.

Jednak jedną z najważniejszych właściwości czarnuszki jest ta związana z leczeniem raka. W świetle najnowszych badań olej i wyciąg z czarnuszki, mają silne działanie ochronne przed wpływem promieniowania i zmianami biochemicznymi w organizmie.

Dzięki temu chorzy na raka pacjenci poddawani radioterapii, zyskują naturalną barierę ochronną. Dodatkowo badania laboratoryjnie jednoznacznie wskazały, że zarówno olej z czarnuszki jak i ekstrakt z czarnuszki, niszczą komórki rakowe, nie naruszając zdrowych tkanek.

Najsilniejsze działanie antyrakowe wykazuje zawarty w oleju z czarnuszki thymoquinone – bioaktywny związek wykazujący antyzapalne, antyutleniające i antyrakowe właściwości, który hamuje zdolność klonowania się komórek rakowych co przekłada się na znaczną regresję aktywności guza.

Leczenia raka z zastosowaniem związków thymoquinone ma porównywalne wyniki, jak zastosowanie chemioterapii z wykorzystaniem popularnego leku 5-FU. Z wyjątkiem tego, że thymoquinone nie zabija zdrowych komórek organizmu, które w tradycyjnej chemioterapii niestety również ulegają zniszczeniu.

Olej z czarnuszki produkcja i zastosowanie

Najpopularniejszą formą stosowania i spożywania czarnego kminku jest olej z czarnuszki. Olej jest tłoczony na zimno, jest nieoczyszczony i biologicznie aktywny. Wlewany jest do zaciemnionych butelek – zamknięty może być przechowywany do kilku miesięcy, a po otwarciu należy trzymać go w lodówce.

Olej z czarnuszki jest niezbyt przyjemny w smaku, ma nieco korzenny zapach.

Zaleca się przyjmować dwie łyżki oleju z czarnuszki dziennie, przed posiłkiem, można go dodawać do herbaty.

W stosowaniu zewnętrznym można przemywać nim skórę, paznokcie, różnego rodzaju rany i stany zapalne skóry itp.

Popularne są również kapsułki z olejem z czarnuszki, które są łatwiejsze w spożyciu oraz mają dłuższą datę przydatności do spożycia.

Czarnuszka i olej z czarnuszki uważany jest przez wiele kultur za panaceum na niemal wszystkie dolegliwości. Działa zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Natura nigdy nie pozostawiła człowieka na pastwę chorób i takie rośliny jak czarnuszka, papryczka chili, oman, czarny bez, jeżówka i szereg innych, są tego doskonałym dowodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *