Kapsaicyna – zbawienna dla zdrowia – ognista natura papryczki chili

Papryczka chili może przez wielu być postrzegana jako potrawa dla odważnych, nasze europejskie smaki lubują się raczej w bardziej delikatnych przyprawach. Jedak właściwości kapsaicyny, substancji zawartej w papryczkach, która odpowiada za jej pikantną ostrość, są na tyle korzystnych dla zdrowia, że warto się zastanowić nad włączeniem chili do naszego stałego menu.

Pochodzenie papryczki chili

Do Europy papryczka chili przybyła na hiszpańskich statkach, prosto z nowo odkrytej Ameryki Południowej. Początkowo jako roślina ozdobna cieszyła się popularnością w nowożytnych ogrodach dworskich. Z czasem używana była jako przyprawa zastępująca pieprz – o znamiennej nazwie pieprz kajeński – i zaczęła zyskiwać w kuchniach całego świata coraz większą popularność.

Na Węgrzech potrawy z papryki uzyskały status narodowej tradycji kulinarnej. A sam naród węgierski przyczynił się również, w znacznym stopniu, do powstanie licznych nowych odmian papryki – zarówno słodkich, jak i ostrych.

Odkrycie kapsaicyny

Właściwości zdrowotne chili odkryto przy okazji wyekstraktowania z niej kapsaicyny – alkaidowego związku chemicznego odpowiedzialnego za pobudzanie receptorów bólu, co jest bezpośrednia przyczyna uczucia pieczenia po zetknięciu się z papryczką chili. Miało to miejsce w 1846 roku i zostało dokonane przez amerykańskiego chemika L.T. Thresha.

Bardzo szybo zaczęto produkować rozgrzewające maści z kapsaicyny i przez długi czas był to jeden z głównych rodzajów jej zastosowania. Do dzisiaj bardzo popularne są plastry rozgrzewające z kapsaicyną służące do rozgrzewania i zmniejszania bólów stawowo- mięśniowych.

Z czasem okazało się jednak, że kaspaicyna ma o wiele więcej leczniczych właściwości niż z mogło się z początku wydawać. A najważniejsza z nich została odkryta całkiem niedawno.

Komórki rakowe bezradne w starciu z kapsaicyną

Badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Nottingham jasno wykazały, że zawarta w papryczkach chili kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia. Kapsaicyna przedostając się do mitochondriów komórek rakowych, niszczy je, w żaden sposób nie naruszając zdrowych komórek organizmu.

Odkrycie to jest przełomowe, jednak koncerny farmaceutyczne z pewnością szybko nie dopuszczą do stosowania kapsaicyn w medycynie klinicznej.

Na szczęście kapsaicyna zawarta w papryczkach chili jest jeszcze dostępna dla każdego i można samemu przygotować miksturę leczniczą z kapsaicyny, której receptura jest dostępna TUTAJ

Inne zadziwiające właściwości kapsaicyny

Obok śmiercionośnego działania na komórki rakowe oraz rozgrzewającego na ból mięśni i stawów, kapsaicyna posiada wiele innych zdrowotnych właściwości.

Dla kobiet z pewnością ważną zaletą chili będzie jej zbawienny wpływ na przemianą materii, która dzięki kapsaicynie zostaje znacznie przyspieszona, co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zmniejsza apetyt poprzez stymulowanie produkcji dopaminy i adrenaliny. W Ameryce już od dawna popularne są tabletki odchudzające z kapsaicyną.

Zjedzenie papryczki chili poprawi nam również humor, ponieważ następuje zwiększona produkcja endorfin – hormonów szczęścia.

Nie bez powodu w gorących krajach azjatyckich upodobano sobie ostrą papryczkę. Jak się okazuje paradoksalnie zjedzenie ognistej chili powoduje schłodzenie organizmu. A jej długotrwałe spożywanie wpływa na odczuwalne zobojętnienie na bardzo wysokie temperatury.

Już w starożytności Indianie stosowali chili jako środek antyseptyczny na rany i ukąszenia. A w razie konieczności jako narzędzie tortur – smarowano chili pewne newralgiczne miejsca na ciele człowieka – nie trudno sobie wyobrazić efekt takich tortur.

Dodatkowo naukowo został potwierdzony właściwości przeciwzakrzepowe kapsaicyny oraz zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi.

Jak widać chili i zawarta w niej kapsaicyna ma wiele zdrowotnych właściwości, dlatego od czasu do czasu warto doprawić potrawę w zamian np. tradycyjnego pieprzu ostrą papryką i cieszyć się jej leczniczymi właściwościami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *